Уважаеми госпожи и господа,

Още едни парламентарни избори са зад гърба ни. И както се полага след избори, като Президент на Република България, най-напред искам да поздравя безспорния победител в тях – Национално движение “Симеон Втори” и неговия лидер, които ги спечелиха с убедителна преднина.
Победителите заслужават поздравления и за уверенията, дадени в изборната нощ, че ще уважават постигнатото дотук и ще градят върху солидния фундамент, положен през последните 4 години. Надявам се, че това ще бъде техният залог за така необходимите приемственост и натрупване в българската политика и икономика.
Загубилите в тези избори – Обединените демократични сили, заслужават пък уважение не само за постигнатото от тях през последните 4 години, но и за достойния начин, по който приеха изборния резултат и готовността на ръководството да поеме своята политическа отговорност.
Поздравявам и останалите политически партии и техните народни представители, които ще присъстват в следващия парламент – “Коалиция за България”, Коалиция “ДПС-Либерален съюз-Евророма”, а може би и младата Коалиция “ВМРО-Гергьовден”, която до последния момент ще чака накъде ще натежат везните на българските гласоподаватели.
Още днес едно е безспорно – тези избори затвърждават образа на България като демократична страна. Българските граждани могат да провеждат честни и съобразени с най-високите демократични стандарти избори, чиито резултати се приемат от всички. Затова искам да благодаря на хората на България, които вчера гласуваха и по този начин заявиха, че те искат да решават съдбата на страната ни и собствената си съдба.
Искам да благодаря от сърце и на всички, които непосредствено участваха в организацията и провеждането на тези избори – жените и мъжете от Секционните и Районни избирателни комисии, от Централната избирателна комисия, от изпълнителната власт, от общинските и областни администрации, от органите на реда. И ако съм забравил някого – моите благодарности са за всеки, който по различен повод и начин е допринесъл за доброто протичане на изборите за 39-то Народно събрание.
Искам да благодаря специално и на Министерския съвет за цялостната организация на изборите, на българските дипломатически представителства в чужбина, на неправителствените организации и наблюдателите за техния граждански контрол, на журналистите, на политолозите и социолозите, без които избори не могат да се проведат.

Уважаеми госпожи и господа,
Изборите са барометърът на всяка демокрация. Българските избиратели показаха чрез гласа си кой искат да ги управлява. Но голямото доверие ражда и голяма отговорност. Искам да пожелая от сърце на новото парламентарно мнозинство да оправдае това доверие и да се справи с големите отговорности, които поема.
Кампанията за всеки следващ избор започва от първия ден след победата. Ако това бе научено досега, много горчиви уроци щяха да бъдат спестени и на българския народ, и на българските политици. Защото една нашенска поговорка може да бъде перефразирана и така: Политиците предполагат, но гласоподавателите разполагат.
Новото мнозинство ще успее, ако не повтори грешките на предишните две абсолютни мнозинства в българския Парламент. Дори и да имаш възможност да управляваш сам, по-добре е да използваш постиженията, ресурса и опита, както на останалите политически сили, така и на личностите на България.

Не сме преминали още дълбоката река на реформата. Товарът трябва да се носи от повече рамене. Надявам се, че това вече е разбирането и на всички български политици.
През 805 година българският хан Крум нанася съкрушително поражение на аварите и аварската държава на практика престава да съществува. Веднага след победата българският владетел свиква аварските първенци, за да ги пита кои са причините за упадъка на тяхната държава. Вместо радостта и опиянението от победата, мъдрият хан предпочита да чуе горчивите истини на победените. След това включва в българската армия остатъците от разгромената вече аварска войска и историята оттук насетне е ясна – тогава започва периодът на най-големия възход и могъщество на българската държава.
Разбира се, нищо от това, което казах в тази история, не може да се възприема буквално. Но след снощната тежка изборна нощ, за поуките от нея, всички – и победители, и победени, трябва да си спомним.

Уебсайт и реализация - BZGraphics