Скъпи мои съотечественици,
Изстрадали хора на България!
Представях си по друг начин моето първо обръщение към вас. По-тържествено. По-оптимистично.
Всички знаете обаче – страната ни вече цял месец се мъчи в тежка политическа криза. Още по-лошо – хиперинфлацията дойде – усещаме го по джобовете си. Трябва ни незабавна политическа и финансова стабилизация, за да оцелеем и успоредно с това да започнем неотложните реформи.
Трябва ни помощ от международните финансови институции и от чужбина. Тя може да бъде получена само от стабилно правителство и когато реформите станат факт.
Няма време за протакане. На България й трябват много бързи реформи. Предстои плащане по вътрешния и външния дълг. Най-важното от тях е през юли. Не може и да се мисли за мораториум върху това плащане. Дотогава България трябва да е направила необходимите стъпки в структурната реформа, за да имаме достатъчен финансов ресурс, стабилен лев и структурна реформа.
Докъде сме днес?
Основните политически сили не отстъпват от заявените досега позиции. Обединените демократични сили настояват за незабавно разпускане на 37-ото Народно събрание и провеждането на предсрочни парламентарни избори. Демократичната левица държи в мандата на този парламент да бъдат приети основните нормативни актове за валутния борд и правителство с техния мандат.
Необходими са бързи действия. Подкрепя ги и Европейският съюз в недвусмислената си декларация. Затова предлагам на политическите сили и гражданите на България изход от убийствената за българския народ криза.
Обединените демократични сили трябва да проявят разбиране и временно да се върнат в парламента. Народните представители от ляво също трябва да извървят своя път, като в името на съгласието преди това да се откажат от мандата си, който ще получат от мен. Трябва всички да концентрират силите си и в рамките на 10 дни, без почивен ден, Народното събрание да приеме:
– Закон за изменение на Закона за устройството на държавния бюджет, който да позволи пълноценна работа на българското правителство до приемането на Закона за бюджета за тази година;
– Да се приеме пакетът от закони, свързани с въвеждането на валутен борд, за да може да се проведат по-нататъшни преговори с международните финансови институции и да се осигури жизнено важната за България финансова подкрепа на реформите;
– Да се вземе решение, което да предостави на бъдещото служебно правителство правото да води преговори с международните финансови институции;
– Да се гласува програма за антикризисни мерки на парламентарните политически сили, които да гарантират ограничаване на хиперинфлацията, да осигурят жизнения минимум на всички нас до пролетта, както и активното провеждане на структурната реформа.
Така, със съвместни действия, всички народни представители ще преодолеят сегашната патова ситуация и когато всички парламентарни групи се откажат от мандат, ще ми позволят много скоро да назнача работещо служебно правителство в съответствие с чл. 99 от Конституцията. Правителство, което да има подкрепата на основните политически сили и на демократичните институции на България. Правителство на съгласието и надеждата.
Активната работа на депутатите ще позволи изборите да бъдат проведени час по-скоро. Така след предсрочните парламентарни избори ще бъде съставено действено правителство, подкрепено от новото 38-о Народно събрание и мнозинството от българските граждани. Провеждането на избори без съмнение ще възстанови доверието на българския народ в демократичните институции и процедури, които са гаранция за мирния преход към едно демократично и пазарно общество.
Служебното правителство е призвано да изпълнява антикризисната програма, приета със съгласието на всички политически сили в сегашното Народно събрание То трябва да проведе преговори и да постигне споразуменията със Световната банка и Международния валутен фонд. Подписването и ратифицирането на тези споразумения от новия парламент може да стане в края на май. Това ще позволи да получим подкрепата на международните финансови институции още през юни и да осигурим финансово структурната реформа.
Очаквам поддръжката на всички парламентарни политически сили и вашата подкрепа за това мое предложение. С него може да се осигури тъй нужното на страната съгласие по провеждането на антикризисните мерки, да се свали напрежението в обществото и да се гарантира политическата и финансовата подкрепа на Международния валутен фонд, Световната банка и Европейския съюз през следващите години. Така ще може да се проведат тежките, но необходими пазарни реформи в България. Ще бъде много трудно, но трябва да издържим.
Каня утре в 12.30 ч. ръководствата на всички парламентарни групи и независимите депутати за отговор на това мое предложение.
Чакам утре в 13.30 ч. кандидата за министър-председател, посочен от ПГДЛ.
Ще връча мандата с ясното съзнание, че ако сега изпуснем шанса за политически компромис, кризата не ще бъде преодоляна и хората едва ли ще се върнат по домовете си.

Уебсайт и реализация - BZGraphics