площад “Св. Александър Невски”

Уважаеми г-н Стоянов,

Уважаеми г-н Председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н Министър-председател,

Уважаеми г-н Симитис,

Ваше Светейшество,

Уважаеми госпожи и господа министри и народни представители,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми господа генерали, офицери, курсанти и войници,

Скъпи съотечественици,

Има нещо дълбоко символично в това, че актът по предаването и приемането на функциите на държавния глава се осъществява на това свято за всеки българин място. Тук ние се прекланяме пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на нашата Родина. Затова тук думите звучат различно, имат много по-богат смисъл.

Днес и тук ние ще се преклоним и пред паметта не само на незнайните войни, но и на забравените и забранените, незаслужено отречените герои на България. Затова аз си давам сметка, че в днешния ритуал има не само дълбока символика, но той ме натоварва и с много по-висока отговорност като Президент на Република България.

Давам си сметка, че поемам функциите на държавен глава в един труден, сложен, може да се каже съдбоносен момент за България. След 12 години на един труден преход, в който постигнахме не малко, но имаше и твърде много разочарования, твърде много грешки, твърде много пропилени шансове, на нас ни предстои да вземем трудни решения – решения, които да трасират нашия път напред и нашето място в света. Аз вярвам, че с общи усилия ние ще вземем верните решения в посока към една решителна промяна за една възродена България. Възродена България, в която всеки ще може да живее по-спокойно, по-сигурно, по-богато, ще има своя шанс и своята перспектива за реализация.

Аз поемам функциите на държавен глава в името на амбициозната идея да възродя българската държавност, да укрепя авторитета и доверието към българската държава – не държава потискаща и администрираща, а държава активна, регулираща, социална. Държава, в която гражданинът вярва и разчита тя да защити неговото достойнство, собственост, дори и живота му.

Поемам функциите на държавен глава в името на идеята да утвърдим новата политическа култура. Време е да осъзнаем, че ако искаме да спрем насилието, което залива днес улиците на столицата и на България, първото нещо, което трябва да направим, е да сложим край на агресивното излъчване от институциите и политиците. Добрият тон обаче е необходимо, но не достатъчно условие.

Аз поемам функциите на държавен глава в името на необходимостта от един нов консенсус, в името на национално значимите цели и приоритети. И за да не звучи твърде декларативно, още в близките дни и седмици ще предложа конкретни действия и инициативи за утвърждаването на българската позиция по редица въпроси.

Днес ние сме длъжни повече от всякога да се обърнем с лице към проблемите на Българската армия. Тук, пред стройните редици, аз съм длъжен преди всичко да изразя моята признателност за мъжеството, храбростта и патриотизма на българските воини, да поема своя категоричен ангажимент да отдам цялата си воля и енергия за укрепването на мощта на Българската армия и достойнството на българските воини. Няма място за колебание. Ние ще трябва да ускорим военната реформа, но на основата на една ясна, изчистена законова база. Вярвам, уважаеми генерали, офицери, курсанти и войници, че с общи усилия ще можем да изпълним тези значими цели пред Въоръжените сили на България и заедно да работим, както се казва, за честта на пагона.

И най-сетне, аз поемам функциите на държавен глава в името на една външна политика, която ще е основана на добре осъзнатия национален интерес, защитаваща националното достойнство. Външна политика, която включва стратегическата идея за ускорено членство в ЕС и НАТО, но последователно, настъпателно, достойно, не кампанийно. Външна политика, която ни отваря към други наши партньори и приятели. Външна политика, която потвърждава нашите стратегически ангажименти към глобалната антитерористична коалиция. И най-сетне – външна политика, чрез която България да продължи да бъде източник на сигурност и стабилност на Балканите.

Скъпи съотечественици,

Зная, че резултатите от 18-ти ноември миналата година бяха преди всичко вот за политиката на почтеност, на разум, на морал в управлението. Аз няма да отстъпя от тези ангажименти. Ще водя активна, открита, честна политика, политика все така близко до реалния живот на хората.

България има по-добро бъдеще и всички ние можем заедно да го постигнем. България може да бъде една модерна европейска, хуманна, справедлива държава, ако всеки повярва и работи честно и усилено за себе си, за семейството си, за Отечеството.

Благодаря ви!

Уебсайт и реализация - BZGraphics