Гербова зала, “Дондуков” 2

Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,

Уважаеми господин Борисов,

Уважаеми господин Цветанов,

Уважаеми дами и господа,

Поканихме ви на тази церемония, за да огласим връчването на указа № 266, с който като президент на Република България, съгласно чл. 99, ал. 1 от Конституцията, възлагам на господин Бойко Методиев Борисов да състави правителство.

Припомням, че, съгласно конституционния срок, до една седмица той трябва да върне обратно, надявам се, положителен отговор, за изпълнения мандат както по идеите за новата структура на бъдещия кабинет, така и по състава на правителството.

Използвам случая, за да поздравя още веднъж категоричните победители на тези избори, партията ГЕРБ, да им пожелая съставянето на бързо, ефективно, действено правителство, което да е в състояние да изпълни очакванията на българския избирател за промяна, която, разбира се, да бъде съчетана с така необходимата стабилност. Защото стабилността на промяната е основно условие за изхода от кризата, а ние добре разбираме, че именно изходът от кризата, нейното ограничаване на първо време, предприемането на ефективен пакет от антикризисни мерки, са приоритет номер едно на бъдещото правителство.

Имахме вече няколко разговора с г-н Борисов и с неговия екип. Имаме основания да твърдим, че ще има ефективно взаимодействие между българските институции в изпълнението на основните стратегически приоритети, по непосредствените задачи, които предстоят пред всички нас, защото това е смисълът на вота, който и аз като президент, и парламентаристите, и бъдещото правителство сме получили.

Няма смисъл от много приказки сега, когато сме в началото на този процес. Надявам се, след една седмица да имаме основания да кажем, да пожелаем повече неща на новия министър-председател, на бъдещия кабинет.

Единственото, което бих искал да изразя в заключение като пожелание, като очакване, е да бъдат проведени наистина бързи, прозрачни преговори, които да създадат базата за едно стабилно правителство на основата на трайни принципи. Принципи, утвърдени в условията на целия демократичен преход на Република България. В това е смисълът и на тази церемония. Ние за първи път в Гербовата зала правим такава церемония и може би това ще бъде началото на такава практика в бъдеще, надявам се след 4 години, а не след някоя друга седмица.

Още веднъж, честито на господин Борисов и на добър час.

Уебсайт и реализация - BZGraphics