23 февруари 2005-17 юни 2005 г.

 

Изказване на доц. Борислав Великов след избирането му на председателския пост

Уважаеми господин министър-председател,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Уважаеми госпожи и господа министри,
Уважаеми госпожи и господа,

Преди всичко искам да отправя искрена благодарност към всички, които ме подкрепиха при избирането ми за Председател на Тридесет и деветото Народно събрание на Република България.

Драги колеги,
Приемете  моите уверения, че пристъпвам към изпълнението на новите си задължения с ясното съзнание за високата отговорност на този държавнически пост. Отговорност пред всички онези велики и достойни българи, които са заемали тази длъжност. Отговорност пред всички хора в съвременна България, която ние представляваме.

Драги народни представители,
Едва ли бих могъл спокойно да пристъпя към дейността си, ако не отдам заслуженото признание на моя предшественик – проф. Огнян Герджиков. Той ръководи много успешно 39-то Народно събрание през последните три и половина години и за мен остава образец за следване.

Днешният избор ме насърчава и аз да вложа действително максимални усилия в оптималното организиране, в безпристрастното ръководене на нашата дейност, в стриктното спазване на принципите на парламентаризма и демокрацията. Ще дам всичко от себе си заседанията на Народното събрание да протичат в дух на цивилизован диалог, сътрудничество и разбирателство в името на България. В името на това да подготвим Отечеството за достоен член на голямото европейско семейство.

Благодаря ви.

 

 

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДОЦ. БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ  ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТИТЕ НА СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ КЪМ ЕС
29 април 2005 г.
С голяма радост приех подписването на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз. Предстоящото членство на България в ЕС разкрива пред нашето общество нови перспективи и ни изправя пред нови задачи. Сигурен съм, че разширеният Европейски съюз ще засили солидарността, споделените ценности и съвместната отговорност за нашето общо бъдеще. Той ще продължи в още по-голяма степен да създава мир, стабилност и просперитет за своите членове и за цяла Европа.
Позволете ми още веднъж да ви благодаря за подкрепата и да изразя своята увереност, че вашият парламент ще ратифицира възможно най-скоро Договора за присъединяване на Република България към ЕС.

 

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ НА ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД  РАТИФИЦИРАНЕТО НА ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

 

         11 май 2005 г.
Ратификационният закон свидетелства, че 39-то Народно събрание и излъченото от него правителство са се справили успешно и с двете приоритетни външнополитически задачи, поставени в началото на вече приключващия четиригодишен парламентарен мандат. През март 2004 г. бе ратифициран договорът със Северноатлантическия съюз, в който България вече членува, днес с ратифицирането на договора за присъединяване към ЕС пред България се разкрива перспективата да бъде пълноправен член на съюза към януари 2007 г.  Интегрирането на България в европейската и евроатлантическата общност е здрава опора за нейното демократично развитие в условията на мир, сигурност и просперитет.
С днешната ратификация България дава пример и отправя апел към другите страни-участници в договора за навременно ратифициране. Единодушието, с което днес Народното събрание ратифицира договора, отразява широкото съгласие на българското общество за членството в Европейския съюз.

 

Изявление на председателя на Народното събрание доц. Борислав Великов във връзка с ратифицирания от парламента днес Договор за присъединя присъединяване на България към Европейския съюз

            11 май 2005 г.

Днес Народното събрание ратифицира Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Несъмнено 11 май 2005 г. ще остане като една от най-важните дати в националната ни история и в историята на българския парламент. Народните представители ратифицираха един договор, който не само ще ни върне в семейството на европейските народи. С него започва реалното европейско настояще на България, така, както са го предписали вековното ни минало, богатата ни култура и достойнствата ни на европейски народ. Убеден съм, че ратифицирането на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз е един от най-значимите законодателни актове на българския парламент, който осигурява демократичното развитие на страната в условията на Обединена Европа – една мечта от годините на прехода и една цел на българската политика през последните 15 години. От днес нататък ние всички започваме един нов и със сигурност нелесен път – към постигането на европейските стандарти и в политиката, и в икономиката, и в живота на всеки един от нас.

Убеден съм, че ратифицирането на договора точно в деня на Св.Св. Кирил и Методий носи в себе си не само символ, но и огромно практическо значение. И това е така, защото само когато целите на обикновения гражданин и на политиците съвпадат, тогава сме в състояние да постигнем националните си идеали. Присъединяването на България към Европейския съюз е една такава цел, която ще постигнем заедно.

Пожелавам на всички здраве и сили, за да отстояваме достойно европейския си избор.

 

ИЗКАЗВАНЕ НА БОЛИСЛАВ ВЕЛИКОВ НА ЗАКЛЮЧИТЕЛНОТО  ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ  НА 39-ТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

17 юни 2005 г.
Само след седмица българският гражданин ще даде своя глас за развитието на страната и това е онзи уникален момент, който ще определи кой и как ще работи в пленарната зала.

40-то Народно събрание има какво да продължи и развива, защото 39-ият парламент даде своя принос, законодателната основа и предпоставките България да реализира най-важните си цели през последните 15 години – членството в НАТО и подписването на договора с ЕС.  Ще е въпрос на къса политическа памет, ако се забрави, че 39-то Народно събрание е допринесло България да стане част от европейския ред и да възвърне равновесието си и във вътрешното развитие, и в международните отношения.
Ако досегашните парламенти са били парламенти на прехода, 39-ият със своя пълен мандат постави и реализира много по-мащабни задачи, каза Борислав Великов. Отсега нататък въпросът не е само в търсенето на вътрешна стабилност, а в съчетаването на новата политика на членство в ЕС и съюзническата политика в НАТО.  Големият законодателен проект вече не е само да синхронизира законодателството, а да осигури на българина европейския стандарт в политиката, икономиката и социалната сфера.
Пожелавам на народните представители успех на изборите, а на тези, които ще спечелят доверието на избирателя, да докажат в пленарната зала на 40-то Народно събрание, че са го заслужили.

Уебсайт и реализация - BZGraphics