ИЗКАЗВАНЕ от парламентарната трибуна на Председателя на ДСБ Иван Костов по повод избора на правителство с мандат на ДПС

 

 

Уважаеми г-н Председател,

г-н Министър-председател,

Колеги народни представители,

 

Аз бих искал да се включа към изказванията на опозицията и да обясня защо ДСБ ще се противопостави срещу това правителство. Съгласен съм с тезата, че това правителство вече има ясна политическа подкрепа. Това не е първият мандат. Това правителство е подкрепено от три парламентарни групи, застанали вярно зад него. В този смисъл, то може да разчита на стабилната подкрепа на тези, парламентарни групи а не на отделни народни представители, които са сменили своята принадлежност и от една парламентарна група са минали в друга или са станали независими. Това обаче не прави правителството правителство на БСП, НДСВ и ДПС.

Нека да кажем ясно още веднъж, въпреки че аз се учудих защо г-н Ахмед Доган не представи кандидатурата на г-н Сергей Станишев за премиер, стоеше да му прилича. Щеше да бъде много по-автентично и истинско. Тъй като г-н Сергей Станишев консумира мандата на Доган и ДПС. Но това не е волята на ДПС. Тяхното желание прозираше от самото начало – да направят сами правителство с БСП. В този смисъл тристранната коалиция не съответства на първоначалния модел, който си представяше Доган. Това правителство не стана правителство на ОФ не инкорпорира в себе си десни формации, които да разложи присъединявайки към себе си. Това  е по-добре за българския политически живот.

Но това правителство е социалистическо и по това не трябва да има никакво

двоумене.

Първо, защото негов министър-председател е председателят на БСП г-н Сергей Станишев?

Второ, защото то реализира в най-голяма степен програмата или по-скоро

представите за програма на БСП. И трето, защото до такава степен мощно е повлияло върху НДСВ, че 4 от петте включени министри от НДСВ са хора със социалистически убеждения. Толкова силно е присъствието на хора със социалистически и леви възгледи в това правителство. Друго, което държа да отбележа,  като характеризирам като социалистическо това правителство, е, че трябва да е ясно защо не може представител на дясна формация да гласува за него. Трето, това правителство започва с минимални очаквания.

Има две алибита, които си създадохте сами. Първото е европейското членство. Като че ли в тази зала има някаква съпротива срещу ЕС, а вие защото сте много убедени и целеустремени сте готови да преодолеете тази съпротива, за да се сбъдне европейското членство. Тук няма такава съпротива, затова самото европейско членство, наречено от г-жа Мингова “мисия на НДСВ”, присвоена чужда мисия защото преди това беше мисия на друга политическа сила, е само едно алиби.

С огромно огорчение чувам второто алиби за появата на това правителство – наводненията и бедствията, а оттам и необходимостта  някой да помогне на нуждаещите се. Това е много ниска проба популизъм. Няма да помогнете на нуждаещите се. Не ги заблуждавайте, не им създавайте тези очаквания и не принизявайте ролята на българското правителство до такива цели. България има сериозни цели, които бяха изоставени от предишното правителство. Те са свързани с модернизацията на страната. България трябва да преодолява тежки проблеми с престъпността и корупцията, България трябва да завърши съдебната реформа. А вие правите коалиция с ДПС, което винаги се е противопоставяло на сериозна реформа на съдебната власт и го е правило системно и непрекъснато. Трябва да бъде завършена модернизацията в сферата на образованието, на здравеопазването. Трябва да се завърши реформата в администрацията, да се девоенизира МВР. Много неща трябва да се направят. Вие говорите, че ще преодолеете бедността. Няма да преодолеете бедността по начина, по който тръгвате да формирате своята програма. Искам да чуете това предупреждение. Ще измамите тези очаквания на хората. По начина, по който се каните да управлявате, няма никога да постигнете и да стимулирате висок икономически растеж на базата, на който може да се постигне покачване на благосъстоянието. На такова усилие БСП и едно социалистическо правителство не са способни. Точно заради това, аз и парламентарната група на ДСБ ще гласуваме срещу него. Благодаря ви.

Уебсайт и реализация - BZGraphics