Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми народни представители,

От името на Демократи за силна България ние също искаме да заявим намеренията си за следващия парламентарен сезон.

Усилията на българските граждани в продължение на години заслужават България да получи добри перспективи. В това няма никакво съмнение. Ето защо, аз искам да започна с една декларация за това, че ДСБ ще направят всичко, което е по силите им, ще използват всички политически средства, за да защитят реализацията на членство на България в ЕС на 1 януари 2007 г. В това отношение не може да има съмнение. В тази зала мнозина забравиха, че тази дата – 1 януари 2007 г. – е записана в една програма на едно правителство от далечната 1998 г. И за нас би било най-добре една добре начертана и реалистична стратегия да бъде изпълнена, независимо чия кауза е станало това впоследствие, г-жо Мингова.

Искам, без да фетишизираме тази тема, да се спрем на нея подробно, защото загрижеността на тази общност, в която ние отиваме, се превърна в тежки и конкретни обвинения към българските институции и към българската държава, на които трябва да се даде отговор. Трябва да се даде убедителен политически отговор. Този политически отговор може да бъде само такъв, който защитава и поставя над всичко защитата на сигурността на българските граждани. Проблемът за нашата сигурност, за мафиотизацията на българските институции не е вече само български проблем, тъй като България отива в ЕС. В Европа с основание се притесняват, че ние можем да изнесем тази организирана престъпност и по този начин да навредим на държавите, които вече са свикнали на високо ниво на сигурност и на свободи, които имат. Това е големият проблем, който имаме в момента. Без сигурност и справедливост, които няма в България, не може да се постигне каквото и да било.

От тази гледна точка, ние считаме, че предлаганите промени в Конституцията и другите намерения на управляващите, са крайно недостатъчни. Има време, макар то да останало съвсем оскъдно, да се направят решителни и смели действия както срещу организираната престъпност и мафията, така и по отношение на това да се покаже, че българските народни представители, политическата прослойка на страната ни е готова да се самоограничи от гледна точка на своите лични удобства и сигурност за сметка на това да даде гаранции, че е готова да приеме контрола на съдебната власт не по начина, който се предлага с промените в Конституцията, а наистина радикално, смело, сериозно.

Това може да се направи. От тази гледна точка не са основателни защитите, които бяха направени с предложения проект за промяна в Конституцията. Беше казано, че това е възможното съобразно с решенията на Конституционния съд. Напротив, това не е възможно, съобразно с решенията на КС. Тези решения са прекрачени в няколко отношения с направените предложения за промяна.

Връщам се на темата, че ние трябва да дадем категорични доказателства, че искаме България да бъде сигурна и справедлива страна, защото без това нещо дали ще бъдем приети в ЕС или ще бъдем отложени, ние няма да постигнем националните си цели.

Обратно на начина, по който разсъждават управляващите, които митологизират постигането на целта – влизането в ЕС точно на 1 януари 2007 г., аз искам да кажа следното: Ние можем да постигнем тази цел, но ако България не бъде подготвена, ако България остане страна, в която няма върховенство на закона, тогава със сигурност върху българските граждани и фирми ще се стоварят санкциите на ЕС, независимо че ние като държава ние ще бъдем приети в него. Какви санкции ще се стоварят? Трябва още отсега да ги знаем, защото зле подготвена, България ще бъде санкционирана със сигурност и трябва народните представители да знаят как ще бъде санкционирана. България ще бъде санкционирана с непризнаване на решенията на българския съд по съдебни спорове. Ще бъде санкционирана с неусвояване на средства от предприсъединителните и впоследствие от структурните фондове. Ще бъдат наложени финансови санкции на нашата страна при неизпълнение и нарушаване на правилата за конкуренция. Българските граждани и българските фирми няма да станат част от свободната Шенгенска зона на предвижване. И накрая, ЕС ще защити своя общ европейски пазар от фирми, които са поразени от връзки с организираната престъпност.

Ето това ние трябва да имаме предвид. Очакваме от правителството и от коалицията и решителни мерки срещу организираната престъпност, защото крайно неубедителното представяне на МВР и на другите министерства в противодействието на престъпността, престъпването на закона от страна на самите служители на МВР, убийството на невинни хора – това не може да бъде добра визитна картичка на България. Трябва да се направи нещо в оставащите месеци, да се дадат ясни доказателства, че българските политици и българското управление са способни на това.

 

Що се отнася до това, което ние ще настояваме, ето и част от него:

 

1.Решителни мерки за справяне с организираната престъпност и корупцията; прекъсване на връзките на политическата власт с мафиотски структури;

 

2.Радикална, а не козметична съдебна реформа, гарантираща върховенството на закона;

 

3.Изнасяне на истината относно участието на БСП в скандала “Петрол срещу храни” с престъпния режим на Саддам Хюсеин;

 

4.Установяване на законността относно придобитата собственост от предишния премиер Сакскобургготски;

 

5.Даване на пълен достъп до документите на репресивния режим на тоталитарната ни държава; и на тази основа

 

6.Повишаване стандарта на живот на българските граждани, достъпно и качествено здравеопазване и образование;

 

7.Силна и конкурентна икономика, с бърз растеж на благосъствоянието.

 

Благодаря Ви за вниманието.

Уебсайт и реализация - BZGraphics