Изказване на Иван Костов по проект за Решение по искане за гласуване (вот) недоверие на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, заради неспособността на правителството да управлява България в полза на хората.

 

ИВАН КОСТОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми министри, уважаеми народни представители! Важната тема днес е разпадането на политическата система в нашата страна. Разпадането на политическата система в нашата страна беше обещано от господин Симеон Сакскобургготски и изпълнено за разлика от другите му обещания. Както признаха управляващите, те правят това напълно съзнателно.

Днес има благоприятна възможност слушателите и зрителите да чуят и разберат посланията на опозицията на днешния дебат. Тези дни падна част от фасадната българска демокрация и се видяха много от нейните непристойни черти. Нека управляващите и министър-председателят не се самозалъгват, че с тази крайно несръчна защитна тактика отбиват атаката на вота. Никой от управляващите не оборва мотивите на вота. Всички говорят за успехите си. Другата част от защитата на мнозинството е една гротеска. Те говорят от името на българските граждани, правят го депутати и министри от партията НДСВ, чийто офиси по градовете отдавна пустеят, където не е стъпвал крак на депутат или избирател. (Шум и реплики от мнозинството.) Говорите дори от името на избиратели и то не на вашите, след като отдавна нямате куража да срещнете хората очи в очи. След днешния дебат още повече ще ви обхване страхът, защото българските граждани видяха лицето на политическото изнудване по време на разрешението на парламентарната и правителствената криза. Тези дни пострада съзнателно изграденият образ на господин Симеон Сакскобургготски като национален лидер.

Този образ бе изграден върху две грандиозни лъжи: първо, за незабавно и несимволично нарастване на доходите и, второ, за новия морал в политиката и почтеност във всичко.

Днес управляващите газят руините на измамените очаквания. След лятото на 2001 г. досега реалната работна заплата нарасна с малко повече от 2 на сто, но за сметка на това двойно нараснаха неизбежните разходи на домакинствата за лекарства, горива и електроенергия, много силно се увеличиха цените на хляба, водата и телефонните услуги, за това говориха колегите. Всички видяхме грозното лице на новия морал. Вчера министър-председателят нарече безпринципни договарянията на опозицията. Странно е да говори по този начин човек, който е отстъпил на изнудване само два дни по-рано. Не можем да наречем добър тон и демонстрация на принципи поведението на всеки от участниците в “Тристранния призрак” както сполучливо нарече новата стара управляваща коалиция депутат от НДСВ. Падна фасадата и на ръководната върхушка на етническата партия. Видя се ясно, че тя не е националноотговорна центристка партия. Заради личните си интереси и заради контрола върху избирателите от смесените региони тази върхушка се оказа готова да прогони стратегически инвеститор и дори да предизвика парламентарна и правителствена криза. Оказаха се способни да се пазарят със  своите партньори, за да изтръгнат повече власт. Всичко това бе разиграно и постигнато пред очите на всички ни посредством изнудваческо сваляне на председателя на Народното събрание проф. Герджиков, посредством политически рекет и пазарлъци. Стана съвсем ясно, че ако днес има български политици, които да са запазили най-много от похватите и инструментите на тоталитарната система и нейния репресивен апарат, те са в ръководството на Движението за права и свободи. (Викове: “Е-е-е!” от ДПС.)

Стана съвсем ясно също, че без да е спечелил избори и да има доверието на българските избиратели, Ахмед Доган се добра до позицията да управлява България, възползвайки се от слабостта на министър-председателя Симеон Сакскобургготски. (Ръкопляскания от ОДС.)

Днес виждаме българския премиер в краката на Ахмед Доган и трябва да схващаме това като политическа почтеност.

Какво видяха хората, когато падна фасадата? Видяха, че днешното управление на България е покупко-продажба на съвестност и почтеност срещу власт и пари и че архитектът на това управление е Ахмед Доган, който не се срамува да казва за себе си, че е 80% бизнесмен и 20% всичко останало.

Има проблеми отвъд лявото и дясното, които обединяват всички нормални партии в една демократична страна. Настоящата криза, която определихме като подкопаване на устоите на парламентаризма, е тъкмо такъв проблем. Той бе създаден от НДСВ, ДПС и Новото време. Нито една от тези партии не е нормална демократична партия и едва ли скоро ще стане в бъдеще. (Смях в НДСВ.)

Днес ние сме принудени да защитим Конституцията от управлението Сакскобургготски, за да запазим правото си да бъдем различни като политически партии, да бъдем алтернатива едни на други. Макар и различни политически партии, много преди вие да дойдете и да дойде премиерът от Мадрид, започнахме и проведохме реформи (оживление в НДСВ и ДПС), постигнахме икономическа, парична и финансова стабилизация, постигнахме бърз икономически растеж, подадохме молби за членство в Европейския съюз и НАТО, получихме покана за започване на преговорите с Европейския съюз и затворихме повече от една трета от главите. Имаше силни сблъсъци, имаше крайна конфронтация, но преди вие да дойдете в управлението на страната, в България имаше консенсус както за членството в Европейския съюз, така и за членство на страната в НАТО. Затова не господин премиерът Сакскобургготски, не вие, които сте в управлението, сте гарант за постигане на пълноправно членство в Европейския съюз, а българските граждани, които прегърнаха тази кауза! (Викове: “Е-е-е!” от НДСВ и ДПС, ръкопляскания от ОДС.)

Вие просто се опитвате да ограбите нещо, което е достижение на тази зала. Някои от вас, които са тук, са за малко, затова искам да ви кажа нещо важно. Винаги тези, които сме били в тази зала, сме били единни в едно – че ще спазваме Конституцията и парламентарната демокрация! (Ръкопляскания от ОДС.) Този, който претендира да бъде национален лидер, трябва да признава и пази скъпоструващото съгласие за реформи, за членство в НАТО и Европейския съюз, за спазването на Конституцията, за стабилността на българските институции и на първо място на Народното събрание, което го избира – това, което погазихте тези дни. Вероятно след този вот господата Сакскобургготски и Ахмед Доган ще излязат от кризата, оставяйки българските граждани в нея. Но съм убеден, че утре, на парламентарните избори нашата република ще бъде защитена от гласовете на българските граждани. Българската демокрация ще гласува срещу вас заради погазването на Конституцията, ако не утре – на 25 юни 2005 г. вотът ще успее. Нямайте съмнение! (Бурни и продължителни ръкопляскания от ОДС.)

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Заповядайте за реплика, госпожо Атанасова. (Силен шум и викове: “У-у-у!” от ОДС.)

 

АНЕЛИЯ АТАНАСОВА (НДСВ): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! От 1996 г. господин Иван Костов сънува един и същи кошмарен сън. Неговият кошмар се казва Симеон Втори.

Искам да Ви кажа, господин Костов: Вие не можете да преодолеете личната си криза. Трябва да Ви кажа, че до 2010 г. сигурно този сън ще продължите да го сънувате! (Ръкопляскания от НДСВ.)

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЮНАЛ ЛЮТФИ: Заповядайте за дуплика, господин Костов.

 

ИВАН КОСТОВ: Ще използвам зададения ми въпрос за да кажа нещо важно. Управляващото мнозинство дойдохте пълни с омраза и ненавист в това Народно събрание. (Силен шум в НДСВ и ДПС.) С времето тази омраза не ви напуска. Тази омраза и ненавист са голям бич за политика, особено във властта.

 

ЕМЕЛ ЕТЕМ (ДПС, от място): Ти за себе си говориш през цялото време!

 

ИВАН КОСТОВ: Искам да ви кажа следното нещо от сърце: битката между доброто и злото става в душата на всеки един от нас. Във всеки се борят злото и доброто и в зависимост от това как завършва битката между тях, човекът се превръща в добър или лош човек. Всичко, през което съм преминал – това искам да Ви кажа, госпожо – не е позволило на злото в мен да надделее (силен шум в НДСВ и ДПС), останал съм си такъв човек, какъвто  съм бил винаги.

Пожелавам Ви като излезете от Народното събрание и като не се върнете, разбира се, вече никога в него, дълго да премисляте тези думи! (Ръкопляскания от ОДС.)

Уебсайт и реализация - BZGraphics